onsdag 7. april 2010

Tømmerhoggaren


"Kan dere hjelpe meg å finne ei vise med en tømmerhogger som rører rundt i kaffen med tommeltotten sin?" Visa ”Tømmerhoggaren” er ei av dem vi stadig får spørsmål etter, flere ganger i året, år etter år. Mange opplever den som ei amerikansk folkevise, og selv om den ikke er så gammel og opphavspersoner er kjent, er det ikke langt fra sannheten. Den amerikanske originalen, ”The frozen logger” ble skrevet av James Stephens (1892-1971) i 1928 og publisert i 1949. I 1962 kom Hartvig Kirans nynorske gjendiktning av visa på trykk i boka Tom Duley og andre viser.

Fortellingen er både sentimental og spektakulær – om den førti år gamle serveringsdamen som gjenkjenner en kunde som tømmerhogger når han rører rundt i kaffen med tommeltotten. Så forteller hun om sin tapte kjærlighet som også var tømmerhogger og ingen hvilken som helst mann! Han slo inn skjegget med slegge, kysset henne så haken spratt ut av ledd, åpnet vesten i hundre minusgrader og frøs til is ved tusen grader minus. Nå går hun der og venter på en ny tømmerhogger…

I etterordet til Tom Duley og andre viser skriver Kiran: ”Frå så seint som 20-åra har vi ei mengd amerikanske viser med tema henta rett ut or ein kvardag som millionar enno minnest […]. Vår tids songar. Men i stil og form er dei ektefødde born av folkediktinga, både av den européiske ballade og den negerinspirerte blues. I mange tilfelle er forfattarane lenge gløymde, og i andre står visene på spranget ut i den namnløysa som er det endelege vitnemålet om at folket har gjort songen til sin” (s. 78). Og dette er vel ei av visene som mange har gjort til sine og fått samme skjebne som Schiefloe-visene Elin skrev om tidligere her i bloggen.

”Tømmerhoggaren” og ”The frozen logger” har blitt brukt og framført i ulike miljøer og av svært forskjellige utøver, som The Weavers, Odetta, Jimmy Rogers, The Greatful Dead, Sputnik, Ivar Medaas og Hartvig Kiran. Her kan dere høre litt fra Ivar Medaas og Sputniks tolkninger

Den tsjekkoslovakiske forfatteren og regissøren Jiri Brdecka (1917-1982) står bak denne animasjonen av ”The frozen logger” (1963):



Astrid

3 kommentarer:

  1. Min svoger spilte gitar og sang skillingsviser på hyggelige kvelder. Mange ganger sang han tømmerhoggaren og jeg mener å huske teksten. Hvis du kontakter meg, skal jeg gi deg den versjonen jeg husker.

    SvarSlett
  2. Hadde Ivar Medaas en versjon hvor tømmerhoggeren slo skjegget inn med slegge og beit det innafrå?

    SvarSlett